Podivný příbuzný Nobelových cen

Co jsou to Ig Nobelovy ceny a proč bychom se jim neměli vysmívat?

V polovině září byly předány takzvané Ig Nobelovy ceny. Toto ocenění bylo dříve vnímáno jako legrační verze anebo parodie na originální Nobelovy ceny, ale s jeho zvyšující se popularitou vyplouvá na povrch jeho pravá identita. Přece jen, když si přečteme, že laureáti se ve většině případů osobně dostaví na předávací ceremoniál, kde obdrží cenu z rukou těch „opravdových“ nobelistů, něco nám říká, že se o výsměch vědcům nejedná.

Ústřední myšlenkou Ig Nobelových cen je ocenit výzkum, který vás donutí se zasmát a potom přemýšlet. Na obě hodnoty je přitom kladen stejný důraz. Na svých platformách se zaštiťující žurnál „Anály nepravděpodobného výzkumu“ (Annals of Improbable Research) vyžívá v objevech, které se zdají bizarní či zábavné. Vždy je ovšem také prezentováno odborné vysvětlení daného výzkumu a jeho možné uplatnění. Prvotním cílem tohoto spolku je totiž popularizace vědy.

A jaké výzkumy letos nejvíce přinutily porotu zasmát se a potom přemýšlet? Ocenění za chemii a geologii obdržel výzkum, který objasňuje, proč geologové olizují kameny. Rozpoznávání hornin dle chuti je dnes již nevyhovující, ale i moderní geologové lépe vidí strukturu povrchu horniny, pokud je mokrá.

Cenu za epidemiologii obdržel výzkum týmu, který má patentováno několik testů sledujících zdravotní stav člověka z moči nebo výkalů. V oceněném výzkumu přišli se záchodem, který tyto testy automaticky provádí a může i vést databázi uživatelů, jež rozpoznává podle jejich zadnic.

V oblasti komunikace byl oceněn výzkum lidí, kteří bez problému mluví pozpátku, především jeho velmi pokročilá metodologie. Téma Vás možná donutí k úsměvu, ale k prostudování tohoto výzkumu se budete muset pořádně zamyslet.

V pedagogice porotu zaujal výzkum, který hodnotil, zda se při výuce nudí více žáci nebo učitelé. Ukázalo se, že nuda učitelů a žáků spolu úzce souvisí.

Nebudeme se dnes zabývat všemi oceněnými. Pro úplné informace o letošních vítězích a o Ig Nobelových cenách doporučuji vyhledat domovské stránky spolku (v angličtině) a článek České televize shrnující letošní ceremoniál. Zatím se s Vámi loučím a doufám, že Vaše laboratorní povinnosti Vás také nutí se i zasmát.

Přihlášení k Vašemu účtu