Vždyť je to jen lednice!

Výběr nové chladničky je relativně vzácná událost v laboratoři i v domácnosti, a proto je velmi pravděpodobné, že vybírající nemá s aktuální situací na trhu žádnou zkušenost a s parametry chladniček se seznamuje během procházení nabídky. Jedním z jeho prvních objevů bude rozdíl mezi chladničkami pro domácnost, nabízenými řetězci s domácími spotřebiči, a chladničkami nabízenými distributory laboratorního vybavení. Na první pohled se laboratorní chladničky vyznačují dvěma znaky: strohým designem a vyšší cenou.

Jaké vlastnosti ale odlišují laboratorní verze chladniček od těch pro domácnost?

V první řadě je to garantovaný rozsah teplot, na které je možné chladničku nastavit, a u některých modelů rovněž garantovaná teplotní stabilita ±5 K nebo dokonce až ±3 K. Rešerše nabídky chladniček pro domácnost neodhalila ani jeden model s uvedeným teplotním rozsahem či teplotní stabilitou, včetně prémiových modelů s odpovídající cenou. Navíc jsou laboratorní chladničky konstruovány tak, aby byla teplota uvnitř co nejrovnoměrněji rozložena, k čemuž často přispívá nucená cirkulace vzduchu v úložném prostoru chladničky. Další výhodou laboratorních chladniček jsou čidla a systémy monitorující prostředí v chladničce i její funkčnost. Upozornění na poruchu přístroje či větší výchylku teploty v úložném prostoru je absolutně nezbytné, pokud jsou uskladněny vzorky náchylné na výrazné změny teploty, především co se týká poklesů pod 0 °C.

Co se týče designu, jsou laboratorní chladničky strohé, ale efektivní. Jednoduché police a rovné stěny dovolují maximální využití prostoru při skladování krabic a krabiček s laboratorními vzorky. Vnitřní povrchy jsou navíc snadno omyvatelné a díky nejmodernějším systémům odmrazování a odvodu vlhkosti na nich ulpí jen minimum vody či ledu.

Laboratorní chladničky tedy svým vybavením odpovídají prémiovým modelům do domácnosti, případně je i převyšují, a jsou uzpůsobeny specifikům skladování laboratorních, lékárnických a medicinálních vzorků. Dle našeho názoru těmito vlastnostmi minimálně vyvažují svou vyšší cenu ve srovnání s modely pro domácnost. Pokud hledáte chladničku, která spolehlivě a šetrně uskladní Vaše nejcennější vzorky a chemikálie, nebo je Vaše laboratoř zavázána nakupovat certifikované vybavení, věřte, že laboratorní chladničky v naší nabídce Vám mají co nabídnout.

Přihlášení k Vašemu účtu